Renkaat kätevästi verkossa

S-rengas.fi Development Integraatio Määrittely Ohjelmointi Palvelumuotoilu UX & UI Verkkokauppa WooCommerce WordPress

Vastasimme Autoliike Nystedtin ja S-ryhmän alueosuuskauppa KPO:n uuden S-Rengas-verkkopalvelun toiminnallisesta ja teknisestä määrittelystä, suunnittelusta ja toteutuksesta. Toteutamme myös jatkuvana palveluna verkkopalvelun ylläpidon ja jatkokehityksen.

Autoliike Nystedt ja S-ryhmän alueosuuskauppa KPO käynnistivät uuden liiketoiminnan, jossa yhdistetään autojen renkaiden myynti, vaihto ja säilytys. Palvelua tarjotaan viidessä toimipisteessä Pohjanmaalla ja verkkopalvelussa.

Tarkoituksena on entistä kattavammin palvella paikallisia autoilevia asiakkaita, joille Autoliike Nystedt on aiemmin tarjonnut automyynnin ja huollon palvelut. Renkaita myydään verkkokaupan kautta nyt myös muualle Suomeen, eli liiketoiminta laajenee näiltä osin valtakunnalliseksi.

Palvelumuotoilu

Uudessa verkkopalvelussa ja viidessä toimipisteessä yhdistyy siis kolme eri palvelua, joita asiakas voi käyttää yhdessä tai erikseen:

  • renkaiden myynti ja asennus auton vanteille
  • uusien renkaiden asennus autoon ja renkaiden vaihto
  • renkaiden säilytys rengashotellissa

Palvelumuotoilun näkökulmasta tämä useamman palvelun ja toimipisteen yhdistäminen ja ristikkäisen käytön mahdollistaminen oli kiinnostava haaste. Erilaisia käyttötapauksia on paljon, pelkkien renkaiden ostamisesta renkaiden, renkaiden vaihdon ja rengashotellin ostamiseen ja ajan varaamiseen tietystä toimipisteestä.

Rengasvalitsin

Sopivien renkaiden valitseminen on useimmille ihmisille hankalaa. Merkkejä ja malleja on paljon, ja niiden ominaisuudet ja hinnat vaihtelevat suuresti.

Suunnittelimme ja toteutimme verkkopalveluun renkaiden valitsemista helpottamaan ”rengasvalitsimen”, jossa asiakkaalle suositellaan muutamia renkaita viiden kysymyksen ja käyttäjän antamien vastauksien perusteella.

Rengassuositukset perustuvat asiakkaan toiveisiin ja tarpeisiin esimerkiksi renkaiden aiheuttaman melun, polttoainetaloudellisuuden ja pidon osalta. Lisäksi suosituksissa huomioidaan asiakkaan automalli, jonka asiakas voi kätevästi kertoa antamalla auton rekisterinumeron.

Sisältö

Sisällöt verkkopalveluun toteutetaan asiakkaan toimesta helppokäyttöisellä ylläpitotyökalulla (WordPress). Renkaiden tiedot tulevat verkkopalveluun Compilatorin DäckData-järjestelmästä. DäckData on Pohjois-Euroopan eniten käytetty rengasmyyntiohjelmisto ja se toimii taustajärjestelmänä myös rengashotellin ja renkaidenvaihtojen ajanvaraukselle ja myynnille.

Käyttöliittymä

Käyttöliittymän kautta verkkopalvelun käyttäjä vuorovaikuttaa käyttämänsä verkkopalvelun kanssa. Hyvin suunniteltu ja huolellisesti toteutettu käyttöliittymä tekee verkkopalvelun käyttämisestä sujuvaa. Parhaimmillaan käyttäjä saa kuin huomaamattaan tehtyä sen mitä hän tuli verkkopalveluun tekemään.

Suunnittelimme verkkopalvelun käyttöliittymän palvelumuotoilun tuloksien pohjalta. Teimme käyttöliittymästä klikattavan prototyypin, jolla yhdessä asiakkaan kanssa testasimme eri käyttötapausten toimivuuden. Käytettävyyteen tullaan myös panostamaan jatkuvasti, kun käyttäjiltä ja analytiikasta saadaan arvokasta palautetta.

Verkkopalvelun visuaalinen ilme värittää ja kuvittaa käyttöliittymän. Se vaikuttaa myös käytön sujuvuuteen, mutta erityisen tärkeä visuaalinen ilme on mielikuvien ja verkkopalvelun tunnelman kannalta.

Yhdistimme S-Rengas-verkkopalvelun visuaalisessa ilmeessä S-ryhmän vihreän värin ja Autoliike Nystedtin selkeän ja pelkistetynkin ilmeen. Haluamme käyttäjän huomion kiinnittyvän tuotteisiin ja tarjottaviin palveluihin.

Tekninen toteutus

Verkkopalvelu on toteutettu WordPress-julkaisujärjestelmän päälle, jota käytetään sisältöjen hallitsemisessa.

Renkaiden myynnissä käytetään WordPress-julkaisujärjestelmän WooCommerce-verkkokauppatyökalua. Tämän avoimeen lähdekoodiin perustuvan työkalun yksi keskeisistä vahvuuksista on monipuolinen räätälöitävyys:

  • verkkokaupan visuaalinen ilme
  • tuotesuodatukset
  • myynnin raportointi
  • tuotteiden toimitustavat

Haastavin osa S-Rengas-verkkopalvelun toteutusta olivat integraatiot eri järjestelmien välillä. Kun tarjottavia palveluita on useita, käytetään verkkopalvelussa useampia eri järjestelmiä. Integraatioilla toteutetaan järjestelmien väliset yhteydet, joiden kautta tietoa siirretään järjestelmästä toiseen.

  • renkaiden tiedot, ominaisuudet ja hinnat Compilatorin DäckData-järjestelmästä
  • ajoneuvon merkki ja malli Trafin järjestelmästä rekisterinumeron perusteella
  • S-bonus ja verkkomaksupalvelu S-ryhmän järjestelmistä

Suorityskyky ja tietoturva

Verkkopalvelun suorituskyvyn ja tietoturvan vaatimustaso on S-ryhmällä korkea. Nämä suunniteltiin ja toteutettiin yhdessä S-ryhmän IT-tiimin kanssa, täsmällisiä ohjeistuksia noudattaen.

Jatkokehitys

Verkkopalvelun ylläpito toteutetaan Huolenpitopalvelumme muodossa. Kuukausittain tehtävään ylläpitoon kuuluu WordPress-julkaisujärjestelmän, WooCommerce-verkkokauppatyökalun ja näiden ulkoisten laajennosten versio- ja tietoturvapäivitykset. Lisäksi palveluun sisältyy asiakastuki ja neuvonta sekä päivittäinen verkkopalvelun varmuuskopiointi.

Verkkopalvelua kehitetään tuloksien, asiakaspalautteen ja analytiikkaratkaisun tuottaman informaation perusteella. Tämä voi tarkoittaa esimerkiksi uusia toiminnallisuuksia, käyttöliittymän kehittämistä käytettävyyden parantamiseksi ja uusien palveluiden tuomista verkkopalveluun.

Työ ja yhteinen matkamme asiakkaan kanssa on siis vasta alussa.

Tulokset

Verkkopalvelun lanseeraus on vasta alkamassa, eikä mitattavia määrällisiä tuloksia vielä ole tiedossa. Ensimmäiset myynnit on kuitenkin jo onnistuneesti tehty ja verkkopalvelu toimii halutulla tavalla.

Tietoa asiakkaasta

Oy Autoliike Nystedt Bilaffär Ab on täyden palvelun autotalo. Yritys on toiminut Kokkolan, Ylivieskan, Pietarsaaren, Seinäjoen ja Kauhajoen alueella jo 50 vuoden ajan. Nystedt työllistää yli 80 henkeä ja vuodelle 2022 budjetoitu myynti on noin 57 Meur.

S-ryhmän alueosuuskauppa KPO on yli 125 000 pohjalaisen asiakasomistajan omistama yritys, joka toimii Kokkolan, Pietarsaaren, Ylivieskan ja Vaasan talousalueilla. KPO:ssa työskentelee n. 1700 henkilöä ja olemme yksi Suomen suurimpia alueosuuskauppoja.

Lisää töitämme

Kaikki työmme löydät täältä.

Verkkosivut_kuvitus

Jätä tarjouspyyntö.

Vastaamme tarjouspyyntöihin pikaisesti, laadukkaasti ja perusteellisesti. Osaamme. Innostumme. Onnistumme.