Into-Digital / Blogi / Valitsimme käytettävyydeltään parhaat hedelmät – Katso TOP 6 ja valitse oma suosikkisi 

Valitsimme käytettävyydeltään parhaat hedelmät – Katso TOP 6 ja valitse oma suosikkisi 

Panu Laaksonen, Hallituksen puheenjohtaja
31.1.2024
Lukuaika 5 min

Valitsimme testiin kuusi Suomen syödyintä hedelmää ja asetimme ne paremmuusjärjestykseen niiden käytettävyyden mukaan. Sattumaa tai ei, hedelmien käytettävyyden ja suosion järjestys on melkein sama. Suunnittelimme myös muutamia uusia hedelmiä, joissa yhdistyy olemassa olevia hedelmiä paremmin käytettävyys ja maku. 

Jaa sivu

Käytettävyys (engl. usability) viittaa tietyn järjestemän, laitteen tai ohjelmiston käytön sujuvuuteen. Hyvän käytettävyyden ominaisuuksia ovat muun muassa selkeys, tehokkuus, helppokäyttöisyys, virheiden välttäminen ja miellyttävä käyttökokemus.

Me teemme työksemme onnistuneita verkkopalveluita ja käytettävyys on yksi projektiemme keskeisistä onnistumisen mittareista. Tässä artikkelissamme kuitenkin paneudumme hedelmien käytettävyyteen. Järjestimme Suomen syödyimmät hedelmät niiden käytettävyyden mukaiseen paremmuusjärjestykseen.

Mitkä asiat vaikuttavat hedelmien käytettävyyteen?

Verkkopalveluiden käytettävyyteen vaikuttaa esimerkiksi käyttöliittymä, responsiivisuus ja verkkopalvelun suorituskyky. Hedelmien käytettävyyden arvioinnissa käytimme seuraavia kriteerejä:

  • Muoto: Miten hyvin hedelmä sopii käteen ja miten se pakkautuu?
  • Kuori: Onko kuori syötävä vai pitääkö se poistaa? Kuinka helppoa kuoren poistaminen on ja tarvitaanko siihen apuvälineitä?
  • Rakenne: Millainen on hedelmän suutuntuma ja miten helppoa hedelmä on pilkkoa tai paloitella?
  • Siemenet: Onko hedelmässä siemeniä, kuinka isoja siemenet ovat ja voiko siemenet syödä?
  • Kypsyys: Miltä hedelmä tuntuu eri kypsyyksissä?
  • Säilyvyys: Kuinka hyvin hedelmä kestää kuljetusta ja miten se säilyy eri tilanteissa? 

Hedelmien makuun emme tässä ota kantaa, koska se ei ole käytettävyyden ulottuvuus. Artikkelimme lopussa on kuitenkin keksimämme uudet hedelmät, joissa käytettävyys ja maku yhdistyisivät parhaalla mahdollisella tavalla. Maistuisiko sinulle esimerkiksi mangon makuinen viinirypäle?

Suosituimpien hedelmien käytettävyys TOP 6

Valitsimme testiin kuusi Suomen syödyintä hedelmää ja asetimme ne järjestykseen niiden käytettävyyden mukaan. Sattumaa tai ei, hedelmien käytettävyyden ja suosion järjestys on melkein sama.

6. Vesimeloni – heikon käytettävyyden hedelmän suosio yllätti

Suurikokoinen ja hankalasti käytettävä vesimeloni on Suomen viidenneksi syödyin hedelmä, mikä yllätti käytettävyysraatimme.

Melonin syöminen vaatii aina apuvälineitä, jotta sen saa kuorittua ja/tai pilkottua syötäväksi. Syntyvän jätteen määrä on suuri, koska hedelmän kuori on niin paksu. Vesimelonin suurehkot siemenet jakavat mielipiteitä, koska ne on mahdollista syödä tai jättää syömättä. Vesimelonin paino on tyypillisesti 2-3 kg ja sen kuljettaminen vaatii sekä tilaa että voimia. Kiinteähkö hedelmä pilkkoutuu hyvin tylsemmälläkin veitsellä.

5. Appelsiini – oi miksi appelsiinin käytettävyys ei voi olla parempi

Jos mittarina olisi maku, alunperin Kiinasta ja Intiasta kotoisin oleva appelsiini olisi komeillut raatimme listan kärkipäässä. Makean ja mehevän herkun haasteena kuitenkin on heikohko käytettävyys.

Appelsiinin paksu kuori tyypillisesti vaatii veitsen tai muun apuvälineen käyttämistä. Lohkoihin jakautunut hedelmä on kuorimisen jälkeen helppo syödä, jos lohkot irtoavat toisistaan sujuvasti. Näin ei kuitenkaan valitettavasti aina ole ja appelsiinin syömisestä tulee helposti sotkuista. Hedelmän pyöreä muoto on kätevä ja kaunis, mutta kuljetuksessa se aiheuttaa turhaa tilankäyttöä. Koostumukseltaan pehmeän hedelmän pilkkominen vaatii terävän veitsen.

4. Mandariini, klementiini ja satsuma – sitrushedelmien ykköset

Yhdistimme arviossamme mandariinin, klementiinin ja satsuman yhdeksi hedelmäksi, vaikka ne eivät sitä virallisesti ole. Nämä hedelmät joka tapauksessa menevät ainakin raatimme jäsenillä iloisesti sekaisin.

Toisin kuin appelsiinin, mandariinin, satsuman ja klementiinin kuoriminen ei yleensä vaadi apuvälineitä. Lohkotkin irtoavat yleensä toisistaan hyvin ja syöminen on kätevää. Joissain lajikkeissa on siemeniä ja pahimmillaan niitä on paljon. Hedelmän pieni koko on sekä hyvä että huono asia. Pienemmän koon takia herkuttelu vaatii helposti useampia hedelmiä. Hedelmät pakkautuvat melko tiiviisti, mutta ovat esimerkiksi appelsiinia herkempiä kolhuille.

3. Omena – joidenkin raatilaistemme suosikki

Omena kuuluu maailman suosituimpiin hedelmiin ja siitä löytyy yli 1000 viljelymuotoa.

Omenan voi syödä kuorineen tai kuorimatta. Etenkin kuorimattomana hedelmä on syytä pestä. Kuoriminen hankaloittaa oleellisesti käyttöä, koska siihen tarvitaan veitsi tai muu apuväline. Hedelmän rakenne on miellyttävän tiivis. Käytettävyyttä heikentää siemenkota, joka ei ole syötävä ja on usein muodoltaan omenan syömistä hankaloittava. Muutoin omenan pyöreä muoto on kätevä, vaikkakin se aiheuttaa hukkatilaa kuljetuksessa.

2. Rypäleet – toimii kiinteänä ja nestemäisenä

Raatimme rakastaa rypäleitä etenkin nestemäisessä muodossa, mutta nämä luonnon karkiksikin kutsutut hedelmät maistuvat myös kiinteässä muodossa.

Rypäleitä ei tarvitse kuoria, mutta ne on syytä pestä ennen syömistä. Pieni koko tekee rypäleiden napostelusta sujuvaa ja hedelmän rakenne on mukavan napakka. Osassa rypäleitä on (häiritseviä) siemeniä, mutta rypäleistä on jalostettu myös kokonaan siemenettömiä versioita. Kuljettamiseen tarvitaan pienissäkin määrissä jonkinlainen rasia ja hukkatilan määrä on suurehko.

1. Banaani – ylivoimainen ykkönen, käytettävyydessä, kun mittarina ei ole maku

Banaani on Suomen syödyin hedelmä. Keskon arvion mukaan keskiverto suomalainen syö banaania lähes 20 kiloa vuosittain. Sattumaa tai ei, banaanin käytettävyys on kaikista hedelmistä paras.

Paksu kuori suojaa banaania tehokkaasti, mutta on helppo irrottaa. Banaanin syötävää osaa ei tarvitse pestä. Häiritseviä siemeniä ei ole ja banaani on helppo pilkkoa eri muotoihin. Hedelmän muoto on kuljetuksen kannalta jonkin verran hankala, mutta banaani sopii käteen erinomaisesti. Etenkin kypsemmän banaanin pehmeys voi aiheuttaa haasteita, mutta toisaalta kypsyys on helppo nähdä kuoren väristä.

Appelsiinin makuinen banaani

Luontoäiti osaa hommansa, mutta aina voi parantaa. Raatimme suunnitteli muutamia uusia hedelmiä, joissa parhaalla mahdollisella tavalla yhdistyisi maku ja käytettävyys.

  • Appelsiinin makuinen banaani 
  • Ananaksen makuinen viinirypäle 
  • Kiivin makuinen pieni omena 
  • Mango missä tahansa muussa kuin nykyisessä muodossaan

Mikä on sinun mielestäsi käytettävyydeltään paras hedelmä ja miksi? Tai millaisen hedelmien yhdistelmän tekisit?

Arvovaltainen raatimme

Ella Killinen

Digital Designer

Ernesti Niemi

Senior Digital Designer

Mikko Erola

Account Director, Team Lead

mikko.erola@into-digital.fi 044 277 9565

Panu Laaksonen

Hallituksen puheenjohtaja

panu.laaksonen@into-digital.fi