Kirjoitettu
Lukuaika
10 min
Kategoria
- Design
Kirjoitettu
Lukuaika
10 min
Kategoria
Kirjoittaja
Ella Killinen
Brändiä tukeva kuvamaailma on oleellinen osa visuaalisesti näyttävää ja tehokkaasti kommunikoivaa verkkopalvelua. Pelkkä kaunis kuva ei kuitenkaan riitä; kuvan koko ja tiedostomuoto vaikuttavat esimerkiksi sivuston latausnopeuteen, mikä puolestaan vaikuttaa käyttökokemukseen ja sivuston hakukonelöydettävyyteen. Tämän artikkelin tavoitteena on avustaa asiakkaitamme pohtimaan verkkopalvelun kuvamaailmaa sekä kuvien tuotantoa.
Verkkopalvelun kuvien merkitykseen ja tämän myötä niiden tarkempaan suunnitteluun ja tuotantoon havahdutaan monissa projekteissa liian myöhään. Verkkopalvelun uudistuksen yhteydessä päivitetty, brändin visuaalista identiteettiä ilmentävä kuvamaailma mahdollistaa tehokkaan ja yhtenäisen markkinointiviesinnän rakentamisen – ja tekee verkkosivuston sisällönsyötöstä vaivattomampaa.
Kokoamme tässä artikkelissa yleisiä ohjeistuksia liittyen muun muassa kuvituskuviin ja niiden rooliin verkkopalvelussa yleisesti, sisältöelementtien kuvapaikkojen erilaisiin määrityksiin, sekä kuvakokojen ja -formaattien erilaisiin, hieman teknisempiin reunaehtoihin ja suosituksiin.
Huomioitavaa on, että tarkemmat määritykset kuvien hyödyntämisestä ja tavoitteista ovat aina projektitiimin kesken päätettävissä.
Verkkopalvelun kuvituskuvat toimivat rikastuttavana visuaalisena sisältönä, joiden tarkoitus on etenkin herättää huomiota, kertoa tarinaa ja tasapainottaa tekstipainotteisia sivuja.
Brändin visuaalisen identiteetin hallintaa ja verkkosivuston sisällönsyöttöä helpottaakin yhdenmukainen, brändille ominainen sekä riittävän kattava kuvituskuvien pankki. Kuvituskuvia hyödynnetään usein etenkin sivuston juoksevassa päivityksessä, kuten blogeissa ja uutisissa, sekä sosiaalisessa mediassa. Myös verkkopalvelun etusivulla ja eri laskeutumissivuilla kuvituskuvat toimivat tärkeänä tarinankertojana, parantaen käyttökokemusta.
Brändin visuaalisen identiteetin hallintaa ja verkkosivuston sisällönsyöttöä helpottaa yhdenmukainen, brändille ominainen sekä riittävän kattava kuvituskuvien pankki
Millaisia asioita tulee sitten huomioida sivuston erilaisten kuvituskuvia hyödyntävien sisältöelementtien kanssa? Tärkeänä ohjenuorana on huomioida etenkin kuvituskuvan sisältö ja sen kyky kestää skaalautumisesta aiheutuvaa rajautumista, sisältöelementin kuva-alueen kuvasuhde, sekä tarpeeksi suuri kuvan resoluutio.
Asiakkaan sisällönsyöttäjän tulee huomioida, että verkkopalveluun tuotu kuva on riittävän suuri. Suosittelemmekin asiakkaitamme asettamaan verkkopalvelun sisältöelementille – oli se sitten koko näytön korkeuden ja leveyden vievä kuva-alue tai pienempi, esimerkiksi useamman rinnakkaisen kuvan sisältävä nosto – riittävän suurikokoisen vaakakuvan, joka on minimissään 1920 px leveydeltään (kuitenkin maksimissaan 2560 px leveydeltään).
Verkkopalvelun kehittäjän vastuulla on määrittää, että WordPress asettaa yksittäiselle sisältöelementille sopivan koon tästä ”alkuperäisestä” tuodusta kuvasta.
Emme suosittele asettamaan verkkosivustolle kuvia, jotka sisältävät tekstiä – rajautumisen ja tekstin leikkaantumisen riskin lisäksi teksti kuvassa on usein epätarkkaa, luoden viimeistelemättömän vaikutelman.
Tekstiä sisältävän kuvan käyttäminen verkkosivustolla on myös AA saavutettavuustason haaste, sillä se ei ole luettavissa erilaisilla näytönlukuohjelmilla, se vaatii aina riittävän kontrastin, eikä tekstisisältö kuvassa yleensä skaalaudu täyttäen sen kokoon liittyviä saavutettavuusmäärityksiä.
Kuvituskuvien onkin yleisesti hyvä viestiä brändin visuaalista identiteettiä ja toimia tavalla, jossa kuvan rajautuminen ei aiheuta kuvan viestin heikkenemistä. Tarkennetaan tätä hero-elementin sekä 50/50 (kuva+tekstisisältö)-elementin avulla.
Etusivun hero on usein näyttävin ja tärkein kuvapaikka verkkopalvelussa. Hero-elementin suunnittelusta ja taitosta riippuen sen kuvasuhde voi vaihdella, mutta suuremmilla näytöillä koko näytön korkeuden ja leveyden täyttävänä kuvapaikkana sen kuvasuhde on usein 16:9. Suosittelemassamme kuvan resoluutiossa tämä tarkoittaisi 1920 px x 1080 px kokoista vaakakuvaa.
Suunnittelemme ja toteutamme responsiivisia verkkopalveluita, tarkoittaen, että sivuston sisältöelementit toimivat jokaisella ruudulla aina mobiililaitteesta tablettiin, läppäriin ja suurempiin näyttöihin. Sisällöllisesti hero-elementtiin asetettava kuvituskuva onkin tärkeää olla ”geneerinen” sisällöltään, jotta se kestää skaalautumista (eli rajautumista) eri näyttökokojen välillä.
Pienemmillä näyttöleveyksillä (esim. mobiililaitteella) elementin kuva-alue voi kuitenkin olla myös määritetty eri kuvasuhteeseen kuin suuremmilla, edellyttäen erillisen kuvan asettamista sisällönhallinnassa. Usein tämä tarkoittaa pienemmillä näyttöleveyksillä pystyformaatin kuvaa ja suuremmilla laitteilla paremmin toimivaa vaakaformaatin kuvaa.
Mikäli erillisiä kuvia ei aseteta, käyttää WordPress tällöin yhtä ja samaa kuvaa kaikilla näytön leveyksillä. Tässä on riskinä kuvan sisällön merkittävämpi rajautuminen kapeamman kuva-alueen ulkopuolelle.
Projektitiimi vastaa aina eri sisältöelementeille määritettävistä kuva-alueista ja niiden ominaisuuksista. 50/50 (kuva+tekstisisältö) -elementin kuva-alue voidaan määrittää eri tavoin:
Verkkopalvelun projektitiimin toimesta on oleellista kommunikoida elementin kuvapaikan määritykset asiakkaan sisällöntuottajalle sekä kehittäjän lopulta varmistaa määritysten löytyminen myös WordPressin sisällönhallinnasta elementin yhteydessä.
Monilla sivustoilla esitetään myös kuvia henkilöstöstä. Henkilöstökuvien elementissä tai sivupohjassa kuva-alueet usein määritetään kiinteästi pysty- tai neliöformaattiin – asiakkaan tarpeisiin, toiveisiin tai olemassa oleviin materiaaleihin perustuen. Yleisesti henkilökuvissa oleellista on visuaalinen yhtäläisyys ja henkilön asettuminen kuvan keskelle.
Verkkopalvelua ja henkilöstökuvia suunnitellessa on tärkeää ottaa huomioon myös muut elementit ja nostot, joissa näitä kuvia voidaan hyödyntää. Näitä voivat olla muun muassa blogien kirjoittajanostot tai muut yhteydenoton kainalonostot. Projektitiimin ja asiakkaan (sekä mahdollisesti asiakkaan valokuvaajan tai graafikon) on oleellista ymmärtää henkilöstökuvien käyttötarpeet sekä reunaehdot.
Alla näkyvässä esimerkissä sivustomme blogisisällön kainalonostossa hyödynnetään samaa kuvaa kuin yhteystiedot-sivun henkilöstön listauksessa – WordPress-toteutuksemme rajaa kuvan automaattisesti keskitettynä pyöreään muotoon. Huolellinen suunnittelu ja henkilöstökuvien tuotanto mahdollistavat tämän automaattisen rajauksen toimivuuden, mikä myös helpottaa sisällönsyöttöä ja -tuotantoa.
Projekteissa suunnittelija usein määrittää uudelle verkkopalvelulle ikoneita tukemaan käyttöliittymän visuaalista ilmettä, sekä kokemusta viimeistellystä ja toimivasta verkkopalvelusta. Ikonit ovat usein globaalisti vakiintuneita, yleisesti ymmärrettyjä kuvakkeita, jotka tukevat painikkeen, ohjauksen, noston tai muun toiminnon tarkoitusta.
Yleisimpiä verkkopalveluissa käytettäviä ikoneita ovat esimerkiksi hakutoiminnon suurennuslasi, verkkokaupan ostoskori tai -kärryt, suodatusten ikonikuvakkeet, sekä yhteydenoton sähköposti- ja puhelinikonit. Mahdollisuuksia ja käyttötapoja on monia, ja ikonikuvakkeiden tyyleillä onkin mahdollista merkittävästi tukea muuta brändi-ilmettä.
Kuvatiedostojen koko vaikuttaa sivuston latausnopeuteen, latausnopeus puolestaan käyttökokemukseen. Kuvat tulisi nimetä oikein, jotta hakukone arvottaa sivuston paremmaksi. Entä miten valitaan sopiva kuvatiedoston formaatti siten, että kuvan laatu säilyy parhaana mahdollisena?
Kuten ylempänä jo mainittu, WordPress optimoi kuvatiedostot automaattisesti eri kokoihin perustuen verkkopalvelun tarpeeseen. Kehittäjä siis määrittää ”alkuperäisestä” ladatusta kuvatiedostosta sopivan koon kullekin sisältöelementille, tehostaen sivuston latausnopeutta ja käyttäjäkokemusta.
Usein nämä optimoidut kuvakoot toimivat erinomaisesti, mutta eri kuvaformaatit huomioimalla voi vielä varmistaa parhaan mahdollisen onnistumisen verkkopalvelun kuvien kanssa.
Yleinen nyrkkisääntö: JPEG -tiedostomuotoa käytetään valokuvissa ja PNG -tiedostomuotoa tarkkareunaisissa grafiikoissa ja muissa läpinäkyvän taustan vaativissa kuvituksissa.
Toteuttamamme WordPress-sivustot tukevat aina tiedostoformaatteja JPEG, PNG, GIF, sekä laajennusten kautta SVG- ja WebP-formaatteja. Alla koottuna esittelyt yleisimmistä verkkoympäristön tiedostoformaateista ja niiden käyttötarkoituksista.
Lue lisää JPEG-tiedostomuodosta
Lue lisää PNG-tiedostomuodosta
Lue lisää WebP-tiedostomuodosta
Lue lisää SVG-tiedostomuodosta
Hyödynnämme siis usein asiakasprojekteissamme myös erillisiä, WordPressin oletustoimintoja laajentavia kuvien optimointityökaluja ja sisällönjakoverkostoja kuvien tehokkaaseen käsittelyyn ja tarjoamiseen loppukäyttäjille. Nämä työkalut hoitavat kuvien tiedostokokojen pakkaamisen erittäin tehokkaasti ja tekevät usein automaattisesti konversiot esimerkiksi JPEG-muodosta WebP-muotoon. CDN-verkostojen kautta kuvien lataamisnopeus tehostuu entisestään, ja kaikki tämä vaikuttaa suotuisasti niin sivuston käyttökokemukseen, kuin hakukoneoptimointiinkin.
Verkkosivuston kuvista suositellaan otettavan kaikki hyöty irti. Huolellisilla nimeämiskäytänteillä verkkosivuston kuvat löytyvät Googlen kuvahakutuloksista ja toimivat orgaanisena reittinä sivustolle. Niillä voidaan lisäksi parantaa sivuston latausnopeutta – hyödyt ovat siis moninaiset.
Neljä oleellista huomiota kuvatiedostojen nimeämiseen:
Kuvamaailma tukee ja rakentaa mielikuvaa brändistä – kuva kun kertoo enemmän kuin tuhat sanaa. Kuvituskuvat rytmittävät sisältöä ja toimivat huomion herättäjänä, sitouttaen käyttäjää ja parantaen käyttökokemusta.
Kannustammekin asiakkaitamme projekteissa tuottamaan laadukkaita ja brändin visuaalista identiteettiä tukevia kuvia verkkosivustolla käytettäviksi. Verkkopalveluun ladatun kuvan on tärkeää olla riittävän suuri sekä toimia sisällöltään tavalla, joka kestää mahdollisen rajautumisen.
Laadukkaasta ja kattavasta, oikein määrityksin toteutetusta kuvapankista on asiakkaalle monilta osin hyötyä; verkkopalvelun sisällönsyötöstä tulee vaivattomampaa, markkinointiviestinnän suunnittelusta ja toteutuksesta tehokkaampaa ja käyttäjistä sitoutuneempia.