Into-Digital / Blogi / Me emme palkkaa ihmisiä, jotka eivät halua tehdä lähityötä

Me emme palkkaa ihmisiä, jotka eivät halua tehdä lähityötä

Aapo Mäki, CEO
24.8.2022
Lukuaika 2 min

Pata porisee etä- ja lähityökeskustelun tiimoilta säännöllisesti. On mielestäni järkevää, että kerron yrityksemme vankkumattoman kannan etätyöskentelyyn. Lyhyesti: emme palkkaa ihmisiä, jotka haluavat tehdä ainoastaan etätöitä.

Marssin viime viikolla keittiön suuntaan, kun silmäkulmassani vilahti liila ruudunreuna. Ernesti tykitti taannoin myymäni jättimäisen verkkopalveluprojektin UI-suunnitteluvaihetta vastamelukuulokkeet korvillaan, kun tökkäsin häntä iänikuisella puisella karttakepilläni olkapäähän. Säikähti. Naurahdimme.

Liilako siitä tulee? Näytätkö muutaman muunkin näkymän? Samalla projektin projektipäällikkö Heikki kuulee keskustelun ja loikkii kuulolle. Ai olit ajatellut, että kiinteä päänavigaatio käyttäytyy mobiilissa noin? En äkkiseltään keksi, kuinka se voisi olla parempi. Näyttääpähän taas vähän perkeleen hyvältä. Ylävitoset ja marssi jatkuu kohti kahvinkeitintä.

Etänä tämä? Pliis.

Organisaatiomme on sellainen kuin on – vahvuuksineen ja heikkouksineen – ihmistemme ansiosta. Minä ja kuusi muuta osakastamme haluamme lähtökohtaisesti rakentaa itsellemme ja kollegoillemme erinomaisen paikan työskennellä. Paikan, jossa ihmiset viihtyvät. Sama ajatus on ollut firman perustamishetkestä alkaen.

Jotta asiantuntijayrityksessä voi viihtyä, tulee kokoonpano kasata organisaation kulttuuriin sopivista ihmisistä. Me haluamme meille töihin sopivia ihmisiä ja haluamme työskennellä kulttuuriimme sopivalla tavalla. Tavalla, joka kukkii kauneimmillaan aktiivisen, avoimen ja läsnä olevan vuorovaikutuksen lannoitteesta.

Cristiano Ronaldo on kiistatta yksi jalkapallohistorian parhaista pelaajista. Kuluneen kesän aikana olemme kuitenkin saaneet huomata Euroopan suurseurojen toimivan samalla ajatuksella, kuin me toimimme työntekijämarkkinoilla: miksi palkata erinomainen pelaaja tai työntekijä, jollei hän sovi joukkueen tai yrityksen tapaan toimia? Vaikka hän olisi sairaan hyvä?

Me emme aio optimoida toimintamallejamme sellaiseksi, että työskentely etänä olisi yhtä tehokasta kuin lähityössä. Miksi? Emme halua olla työyhteisö ainoastaan näyttöpäättöiden äärellä. Se ei ole yhtä kivaa. Se ei sovi meille. Etänä en voi törmätä Ernestiin matkalla kahvinkeittimelle.

Tavassamme ajatella on syytä kiinnittää huomio sanalle halu. Meidän organisaatioomme sopivalla työntekijällä on halu työskennellä läsnä, samassa huoneessa kollegoidensa kanssa. Minun mielestäni se kertoo reilusti ihmistyypistä.

Käytännön syyt etätyöskentelylle ovat asia erikseen. Meilläkin työskentelee useampia ihmisiä, jotka ovat aina etätöissä. Melkein kaikki ovat ajoittain etätöissä. Joku joskus mökillä, kumppaninsa luona Tampereella tai kotiseudullaan Lapualla. Vekottimet ja ohjelmistot ovat täten luonnollisesti järjestetty siten, että työnteko onnistuu myös etänä.

Tarkoittaakohan tämä sitä, että ohjelmistokehityksen Cristiano Ronaldo ei välttämättä haluakaan tulla meille töihin? Todennäköisesti. Saattaa jopa tarkoittaa sitä, ettei hänen lisäkseen joku muukaan superstara halua. Joku muu puolestaan saattaa haluta. Joku muu kun haluaa nimittäin tehdä pääosin lähitöitä, koska haluaa olla ihmisten kanssa myös töissä. Jonkun muun kanssa me saamme homman toimimaan, koska hän sopii kokoonpanoomme. Saatteko kiinni?

Me myös uskomme vakaasti, että yrityskulttuurimme, ihmisemme ja tapamme työskennellä aikaansaavat parempia verkkopalveluita. Parempia kuin ne, joita saisimme aikaan ainoastaan etänä. 

Terkuin Kampin toimistolta,

Aapo

Aapo Mäki

Aapo on Into-Digitalin toimitusjohtaja, osakas, intohimoinen myyjä, verkkopalvelusuunnittelun laaja-alainen taitaja sekä iänkaikkinen FC Barcelona -fani.

aapo.maki@into-digital.fi 050 330 8959