Talomaalta.fi – Talo-Tinder maaseudusta haaveileville

Talomaalta.fi Ohjelmointi Palvelumuotoilu UX & UI WordPress

Talo maalta on ilmainen palvelu, joka yhdistää maaseudulla tyhjillään olevat kiinteistöt ja maallemuutosta haaveilevat ihmiset. Vastasimme palvelun suunnittelusta ja toteutuksesta. Julkaisun jälkeen olemme olleet vastuussa palvelun ylläpidosta.

Talo maalta -verkkopalvelu on toteutettu osana Autiotalot ja hiljaiset kiinteistöt hyötykäyttöön – Autiotalot -hanketta. Valtakunnallisen hankkeen toteuttajana on Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry.

Palvelumuotoilu

Verkkopalvelun muotoilussa keskityttiin perinteisten kiinteistökauppaa varten tarkoitettujen alustojen – kuten Oikotien ja Etuoven – puutteiden ratkomiseen. Palvelun ensisijainen tarkoitus on auttaa haaveilijoita löytämään sopivia kohteita ja toisaalta kiinteistön omistajia löytämään kiinnostavia ihmisiä, jotka saattaisivat haluta muuttaa heidän omistamaansa kiinteistöön.

Palvelumuotoilun työn tulosten perusteella sillä on esimerkiksi vanhan sukutilan omistajalle suuri merkitys, minkälainen porukka sukutilalle tulisi asumaan.

Palvelumuotoilussa siis keskityttiin paneutumaan siihen, miten nämä kaksi eri verkkopalvelun käyttäjäryhmää löytäisivät toisensa mahdollisimman helposti ja jopa viihdyttävästi. Työvaiheessa esimerkiksi tunnistettiin kriteeristöä, jolla muutosta haaveilevat etsivät potentiaalisia muuttokohteita.

Myydään, vuokrataan, lainataan?

Maalla tyhjillään olevat kiinteistöt ovat usein sellaisia, joita tulisi kunnostaa ja joista tulisi pitää huolta ilman, että omistaja kuitenkaan haluaa myydä tai edes vuokrata kiinteistöä. Tästä syystä palvelu suunniteltiin lopulta sellaiseksi, että neuvottelu asumisoikeudesta jää täysin hakijan ja omistajan harteille. Kokemustemme perusteella asumisoikeuksia on luovutettu palvelun kautta esimerkiksi seuraavin sopimuksin:

 • Vuokraus
 • Kiinteistökauppa
 • Kunnossapitovastuu

Sisältö

Talomaalta.fi on normaalista verkkosivustosta poikkeava verkkosovellus, jonka sisällön tuottavat pääosin käyttäjät itse:

 • Taloprofiilit
 • Hakijaprofiilit

Profiilisisältöjen lisäksi verkkopalvelusta löytyy artikkelimuodossa MTK:n tuottamaa hyödyllistä aineistoa, kuten vinkkejä vuokra- tai kauppasopimuksen solmimiseen.

Käyttöliittymä

Verkkopalvelun käyttöliittymän suunnittelun lähtökohtana pidettiin seuraavia adjektiiveja:

 • Uskottava
 • Moderni
 • Viimeistelty

Näihin pyrittiin siitä syystä, että rekisteröitymisen ja kirjautumisen sekä omien tietojen antamisen kynnys on käyttäjille tyypillisesti hyvin korkea. Kun verkkopalvelu huokuu luotettavuutta ja houkuttelee käyttäjää rekisteröitymään, alkavat onnistumisen edellytykset olla olemassa. Käyttöliittymää testattiin projektin aikana niin desktop- kuin mobiiliprototyypeillä.

Tekninen toteutus

Verkkopalvelu on toteutettu WordPress-julkaisujärjestelmän päälle, jota käytetään muun muassa sisältöjen, rekisteröitymisten ja ilmoitusten hallinnassa. WordPress siis taipuu moneen, eikä suinkaan ole ainoastaan perusverkkosivustoihin erinomainen sisällönhallintajärjestelmä.

Verkkosovelluksen keskeisiä toiminnallisuuksia ovat:

 • Kirjautuminen ja rekisteröityminen
 • Oman ilmoituksen jättö, hallinta ja luonnoksen katsominen
 • ”Tinder-toiminto” – vain toisistaan tykänneet hakijat ja tarjoavat voivat löytää toisensa

Palvelun palvelinratkaisuksi valikoitui suomalainen CloudCity suorituskykynsä, tietoturvansa ja yleisen toimivuutensa vuoksi. Analytiikkaratkaisu puolestaan suunniteltiin ja toteutettiin myöskin CloudCityssä sijaitsevan Matomon päälle.

Tulokset

Kyseessä on pitkäaikaiseen käyttöön tarkoitettu verkkosovellus, joka sai kohderyhmässään lentävän lähdön. Muutaman ensimmäisen julkaisun jälkeisen kuukauden aikana verkkopalvelussa on:

2607

Hakijaa ja hakemusta

216

Kohdetta

Ylläpito ja jatkokehitys

Vaikka palvelu onkin saanut lentävän lähdön, on sitä tarkoitus ylläpidon lisäksi kehittää tulevaisuudessa. Vuosi 2023 tuloksia tarkastellaan ja analysoidaan, jonka pohjalta tehdään kehityssuunnitelma vuodelle 2024.

Tutustu palveluun

Projektitiimimme

Steve Peltonen

Project Manager

steve.peltonen@into-digital.fi 050 333 8888

Ernesti Niemi

Senior Digital Designer

Mikko Hytönen

Head Developer

Konsta Hallinen

Developer