Sisällön esitystavat

Sisältö Osaamisemme Sisällön esitystavat

Moderneissa verkkopalveluissa käytetään useita erilaisia sisältömuotoja ja sisältöjen esitystapoja. Yleisiä sisältömuotoja ovat esimerkiksi teksti, kuva, video ja taulukko. Näiden näyttämisessä verkkopalveluissa käytetään sivupohjia, sisältömoduuleja ja tekstien osalta myös erilaisia muotoiluja.

Verkkopalvelun sisältöjen täytyy toimia saumattomasti eri päätelaitteissa. Siksi niiden esitystapojen suunnittelu ja toteutus on vaativa yhdistelmä käyttöliittymän ja visuaalisen ilmeen suunnittelua ja teknisiä ratkaisuja.

Sisältömuodot

Sama sisältö voidaan verkkopalvelussa esittää useassa eri muodossa. Helpoimmin toteutettava sisältömuoto on useimmille teksti, mutta verkkopalveluissa käytetään myös esimerkiksi kuvia, videoita, taulukoita, linkkejä, informaatiografiikkaa ja animaatioita.

Sisältötyypit

Sivun sisältötyyppi kertoo, minkä sisällön esittämiseen tietty sivu verkkopalvelussa on tarkoitettu. Esimerkiksi ”tapahtuma”-sisältötyyppi tarkoittaa nimenomaan tapahtumien esittämiseen tarkoitettuja sivupohjia ja toiminnallisuuksia. Tapahtumien esimerkissä suunnitellaan ja toteutetaan usein tapahtumat-listaussivu, jossa tapahtumia voi suodattaa vaikkapa päivämäärän mukaan. Lisäksi tapahtumat tarvitsevat useimmiten yksittäisen tapahtuman sivupohjan. Muita tyypillisiä verkkopalveluiden sisältötyyppejä ovat esimerkiksi seuraavat:

 • sivu
 • tuote
 • palvelu
 • tapahtuma
 • artikkeli
 • henkilö
 • referenssi
 • kampanja

Sisältötyypit huomioidaan verkkopalvelun sisältörakenteen suunnittelussa, jossa määritellään myös sivujen määrä, järjestys ja hierarkkinen suhde toisiinsa. Yhdelle sisältötyypille voidaan verkkopalvelussa toteuttaa yksi tai useampia sivuja. Näiden toteutuksessa käytetään kullekin sisältötyypille suunniteltua sivupohjaa tai sivupohjia, joka määrittää sisältötyypin sisältöelementit ja näiden sijoittumisen sivulla. Sisältötyypin mukaan voidaan verkkopalvelussa myös tehdä listauksia, jotka kokoavat yhteen tiettyyn sisältötyyppiin kuuluvat sisällöt. Esimerkiksi voidaan tehdä artikkelien listaus, jossa esitetään kaikki sisältötyyppiin ”artikkeli” kuuluvat verkkosivuston artikkeli-sivupohjaan kootut sivut.

Sivupohjat

Sivupohja tarkoittaa valmista, sisällönhallintajärjestelmässä yhdellä klikkauksella monistettavaa pohjaa, jossa on valmiina tietyt sisältömuodot sijoitettuna valitulla tavalla. Esimerkiksi sisältötyypin ”uutinen” sivupohjassa on tyypillisesti uutisen päiväys, otsikko, kirjoittajan tiedot, kuva, tekstialue ja muiden tuoreimpien uutisten linkkilista.

Yleensä kullekin sisältötyypille tehdään oma(t) sivupohjansa, jotta sisällöt voidaan esittää aina kyseiselle sisältötyypille luontevimmalla tavalla.

Sisältömoduulit

Sivupohjissa näytettävät sisällöt voivat olla suurimmaksi osaksi tai kokonaan määrätyt, kuten edellä mainitussa ”artikkeli”-sivupohjassa. Vaihtoehtoisesti (tai lisäksi) sisällöt koostetaan sivupohjiin verkkopalvelun sisällönhallintajärjestelmän kautta hallinnoitavista sisältömoduuleista. Näitä kutsutaan joskus myös ”komponenteiksi”.

Sisältömoduulissa on tietyt sisältömuodot valmiiksi tietyllä tavalla aseteltuna ja tietyn kokoisena.  Esimerkiksi ”teksti + kuva” -sisältömoduulissa voi olla vasemmalla paikka kuvalle ja oikealla paikka tekstille.  Sisältömoduuli on siis tavallaan kehikko, johon tuotetaan tai valitaan näytettävä sisältö:

Staattisten sisältömoduulien sisältö toteutetaan manuaalisesti. Esimerkiksi ”teksti + kuva” -sisältömoduuliin valitaan näytettävä kuva verkkopalvelun mediapankista ja kirjoitetaan teksti sisällönhallintajärjestelmässä.

Dynaamiset sisältömoduulit näyttävät olemassa olevaa sisältöä automaattisesti, eikä niihin tarvitse manuaalisesti tuottaa uutta sisältöä näytettäväksi. Esimerkiksi ”artikkelien listaus”-sisältömoduulissa näytetään automaattisesti tietty määrä tuoreimpia uutisia. Näitä erilaisia toiminnallisuuksia sisältömoduuleihin voidaan tehdä lukuisia. Esimerkiksi seuraavaan artikkelinostoon olemme käsin määritelleet, mitkä artikkelit nostossa esitetään. Ne ovat tietysti sisältöön liittyviä artikkeleita. WordPress-sisällöhallintajärjestelmä tuottaa nostoon sopivat sisällöt, me vain valitsemme näytettävät artikkelit hallintanäkymästä.

Yhdistämällä sivupohjaan erilaisia sisältömoduuleja (kuin legopalikoita), saadaan tehtyä monipuolisesti erilaisia sisältökokonaisuuksia. Usein käytettyjä sisältömoduuleja ovat esimerkiksi seuraavat:

 • hero-kuva
 • kuvakaruselli
 • teksti + kuva
 • useamman tuotteen tai palvelun nosto
 • uutisten listaus
 • toimintakehote (call-to-action)

Yksi modulaaristen toteutuksiemme kruununjalokivistä on ehdottomasti plan.fi, johon suosittelemme tutustumaan huolellisesti.

Tekstien muotoilut

Verkkopalvelun tekstien muotoiluihin on syytä kiinnittää erityistä huomiota, koska laadukaskin teksti on muotoilemattomana hankala käyttää. Erityisesti älypuhelimissa, pitkät ja muotoilemattomat tekstimassat tekevät tekstin lukemisesta hyvin raskasta. Lopputuloksena usein on, että teksti jää lukematta.

Tekstien muotoilut tehdään osana verkkopalvelun sisältöjen syöttämistä. Tärkeimpiä muotoiluja ovat esimerkiksi seuraavat:

 • pääotsikot ja väliotsikot
 • ingressit
 • lihavoinnit
 • luetelmat (”bullet-listat”)
 • verkkopalvelun sisäiset linkitykset ja linkit muihin verkkopalveluihin.

Tällä sivulla olemme käyttäneet näistä muotoiluista kaikkia.

Lue lisää sisällöstä

Sisällöntuotanto

On vain hieman liioiteltua sanoa, että ilman laadukasta sisältöä verkkopalvelulla ei tee mitään.

Lue lisää

Sisältörakenne

Sisältörakenne tarkoittaa, mistä eri sivuista verkkopalvelu koostuu ja miten eri sivut on järjestetty verkkopalvelussa.

Lue lisää

Asiakkaitamme

Ryhdytäänkö töihin?

"*" näyttää pakolliset kentät

Nimetön

Kaikkia tietoja käsitellään tietosuojaselosteen mukaisesti.